1. Period: Orientation and introduction to the course
Hei, ja tervetuloa lukemaan Maapallon aluemaantiede-kurssin blogia! Tässä blogissa käydään läpi kurssin etenemistä jaksoittain erilaisten tapojen kautta.
Päätin ottaa maapallon aluemaantiede -kurssin, koska koin sen erittäin yleishyödylliseksi sekä sivistäväksi juurikin niissä asioissa mitkä ovat minulle osittain hämärän peitossa. Alkuperäinen tarkoitukseni oli käydä tämä kurssi jo syksyllä, mutta aikataulullisista syistä ja erityisesti kandista johtuen siirsin kurssin keväälle. Viimeiset vuodet olen opiskellut todella paljon maa- ja kallioperään liittyviä asioita sekä luonnonmaantieteellisiä asioita, joten tällainen lähempänä ihmismaantiedettä oleva kurssi tulee ihan tarpeeseen. Tämä on myös ensimmäinen käytännössä lähiopetuksellinen verkkokurssi, jossa osallistutaan aktiivisesti yhdessä muiden kanssa. Olen suorittanut muitakin verkkokursseja aikaisemmin, mutta yleensä työskentely on ollut hyvin omatoimista ja yksinäistä. Odotukseni kurssia kohtaan ovat korkeat!
Aloitimme kurssin alkuchatilla, jossa saimme alkuinfoa sekä mahdollisuuden kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä. Alkuchatin jälkeen itse kurssi pääsi alkamaan ja ensimmäisenä vuorossa oli The Gapminder test, jossa testattiin tietoutta yleisestä maailman tilasta (esimerkiksi väestön jakautumisesta maailmalla, tyttöjen koulutusasteesta yms.). Itse henkilökohtaisesti sain tulokseksi ainoastaan 40% oikein, joka oli hieman yllättävää, mutta toisaalta kykenin kyllä sen arvaamaan. En ole viime aikoina erityisen tarkasti perehtynyt maailman tapahtumiin, joten vastaaminen oli ns. "hakuammuntaa". Omaa mieltä sekoittivat myös rajallinen vastausaika sekä vastausvaihtoehdot, jotka paikoitellen olivat hyvin lähellä toisiaan. Suurimpana yllätyksenä testissä henkilökohtaisesti olivat luonnokatastrofeissa kuolleiden määrä. Olen koko ajan ajatellut, että ilmastonmuutoksen myötä ja sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä myös luonnonkatastrofeissa kuolleiden määrä on kasvussa. Olikin siis mielenkiintoista nähdä, että vuosisadan kuluessa määrä on laskenut todella jyrkästi. Lisäksi myös maailman väestön keski-ikä tuli pienenä yllätyksenä,
Seuraavaksi kurssilla perehdyin annettuihin videomateriaaleihin. Videoissa puhuttiin samoista teemoista kuin aikaisemmassa testissä ja erityisen hyvin minulle jäi mieleen juurikin The Gapminder testin luojan Ted talk -video. Suurena yllätyksenä minulle tuli se, että Ruotsin kansalaiset menestyivät testissä huomattavasti huonommin verrattaessa Amerikkalaisiin tai jopa simpansseihin. Asia alkoi kuitenkin selvitä, kun Ola Rosling toi ilmi taustalla vaikuttavat asiat. Henkilökohtainen asenne (johon vaikuttavat erityisesti koulutus ja media) yhdessä vanhentuneiden tietojen ja uutisten asenteiden sekä ihmisen intuition kanssa voivat luoda täysin vääristyneen maailmankuvan. Maailmankuvan, jossa asiat ovat täysin päinvastaisia kuin oikeassa maailmassa. Yleinen luulo on, että asiat ovat menossa kohti huonompaa, mutta oikeasti suurin osa asioista on parantunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Videomateriaaleihin perehdyttyä oli vuoro siirtyä keskusteluun, jossa lähdimme yhdessä pohtimaan erinäisiä videoissa esitettyjä asioita.
Keskustelujen jälkeen siirryin Bubbl.Us palveluun, jossa lähdin rakentamaan miellekarttaa annetusta aiheesta. Aiheenani oli maailman tasa-arvokehityksen ongelmat ja asiat, jotka vaikuttavat siihen (Linkki mindmappiin löytyy klikkaamalla tätä tekstiä). Nostin pääkohtina esiin kulttuurin, talouden, luonnonilmiöt, koulutuksen, väestönkasvun ja muunlaisen ihmistoiminnan, sillä näiden asioiden ympärillä tapahtuu suurimmat tasa-arvokehitykselliset asiat. Lopputulokseksi muodostui varsin sekavahko, hieman hämähäkinseittimäinen mindmap.
Problems that affect world equality's development |
Jakson 1. lopuksi ajattelin lyhyesti kirjoittaa ajatuksiani tästä kurssista. Mielestäni kurssi on lähtenyt oikein mukavasti käyntiin ja olenkin saanut jo paljon uutta tietoa sekä uudenlaisia näkökulmia näin kahden viikon jälkeenkin. Tulevissa jaksoissa maailmankatsomukseni sekä tietämykseni tulee varmasti lisääntymään, joten odotan jo mielenkiinnolla mitä tulevan pitää!
Kommentit
Lähetä kommentti